dilluns, 8 de desembre del 2014

Democràcia, transparència i participació. La nostra millor targeta de presentació.


L'evolució social és apassionant. Hem entrat de ple en un moment social que ens aboca a la pràctica de noves experiències, noves dinàmiques socials i nous reptes il·lusionats i encoratjadors.

Les formes tradicionals de la política, en les que hem crescut, hem patit, i aquelles que també hem criticat, son superades a un ritme trepidant i els actors polítics emergents cada vegada ens trobem més còmodes amb els nous models inspirats en la política del ciutadà, de l'individu. Aquella en la que la participació de totes les persones es la pedra angular sobre la que ha de girar l'acció política dels països moderns.

La implantació de les dinàmiques de primàries (en les seues diferents modalitats) en la majoria de partits polítics és una bona mostra. Els sistemes poden ser més simples o veritablement complexos, com es el cas de Compromís, en funció de la pròpia complexitat organitzativa de partits i coalicions, i del nivell de participació que es pretenga donar als ciutadans.

Però les grans bondats que ens presenta aquesta mena d'evolució socio-política, van molt més enllà del marketing i dels modismes.

El traspàs de poder a l'individu, al ciutadà, comporta una alteració del sistema social de repercussió qualitativament impressionant, per què produeix un trencament radical del nexe d'unió entre el poder econòmic i l'elit dirigent política. Els nous models participatius adoptats per alguns partits i coalicions, conformen una vacuna contra l'influencia que exerceixen les grans corporacions econòmiques sobre els àmbits mes importants de responsabilitat política.

Davant tot açò, ens trobem en el punt de trencament entre el model polític clàssic fonamentat sobre els vells models capitalista-marxista, evolucionat a liberalisme-planificació i defensat políticament des de la perspectiva bidimensional dreta-esquerra, a un model tridimensional, on la nova política ha trobat aquest espai de trencament que podem nomenar ENFRONT, on opcions com ara Compromís al País Valencià, està obrint un espai clarament innovador i establint-se enfront, enfront de la dreta i de l'esquerra, i enfront no hi ha altra cosa que els ciutadans, els individus, a tots els que hem transferit el poder mitjançant la clau de la participació.

Però, de quin poder parlem?. En primer lloc, el de poder crear el seu propi programa electoral. El que hem vingut en definir com política de baix cap a dalt. Atribuir-nos la virtut d'endevinar les necessitats dels nostres conciutadans constitueix una de les errades més clamoroses de la política casposa i desfasada que pretenem superar. Açò es pot aconseguir mitjançant la comunicació. Les noves tecnologies de la informació i la comunicació ens faciliten molt la feina, http://xativa.compromis.net/participa/  http://compromis.net/participa/, però no deixen de ser un element complementari. L'observació del nostre entorn, viure i conviure a les nostres ciutats i patir el que passa al nostre País és, si més no, el element primordial per armar la política de baix cap a dalt. En segon lloc, hem transferit aquell poder mitjançant el qual, el ciutadà, tinga l'oportunitat de triar als candidats i a la vegada ser triat candidat, a tots els nivells, des de les eleccions europees a les municipals, passant per les estatals i autonòmiques. A la Coalició Compromís hem transferit eixe poder als ciutadans, individus. Afiliats i no afiliats, amb uns requeriments mínims per participar. Sols inscriure's en un cens de no afiliats que s'elabora a l'efecte.

A Xàtiva portem més de dotze anys elaborant el nostre programa electoral fruit de moltes hores de treball, observació i conversa amb gairebé tots els actors socials i multitud de ciutadans que ens aporten les seues inquietuds, problemes, il·lusions i desitjos, cada dia. Fa unes setmanes, hem incorporat el programa participa a la nostra plataforma informàtica, i també, i amb molta il·lusió i bona acceptació per part de l'assemblea local de Compromís Xàtiva incorporarem el sistema de primàries per que totes les xativines i xativins puguen participar en la formació de la nostra candidatura.

Un sistema per a la formació de la candidatura totalment nou, ningú mai no ho ha fet. Nosaltres anem a ficar-lo en pràctica i oferir-lo als nostres conciutadans, en mostra de la nostra manera d'entendre la política, en demostració de la confiança que tenim amb el seu criteri i decisió. Al costat dels ciutadans, enfront de la dreta i l'esquerra.

Compromís Xàtiva formarà la seua candidatura ordenada en base als resultats de les primàries on podran participar tots els ciutadans de Xàtiva.

S'enceten nous temps, noves formes, noves il·lusions, agafem el futur amb força, per que els ciutadans, els individus tenim una oportunitat única de ficar en marxa aquesta mena de revolució social.