dissabte, 26 d’abril del 2014

Commemorem, rememorem.


Transcorreguts, a hores d’ara, mes de tres-cents anys de la batalla d’Almansa, el vint-i-cinc d’abril els valencians i les valencianes no celebrem absolutament res. I no celebrem res, per que no tenim res a celebrar. No podem celebrar ni l’horror de la guerra, ni la mort de contendents en la batalla, ni la sanya amb la ciutat de Xàtiva, la crema i la venjança, el saqueig i la mort de veïns i conciutadans. No podem celebrar l’abolició de les nostres costums i els Furs, ni el canvi de nom de la ciutat ni tantes altres barbaritats amb les que vam rebre a ferro, els xativins i xativines els valencians i valencianes, i també els ciutadans de catalunya l’arribada de la nova dinastia Borbònica.

Ara bé, “algunes” Xativines i valencianes, commemorem "Fer solemnement memòria d’un esdeveniment" i rememorem 
"Recordar, evocar la memòria d’una cosa" uns esdeveniments que van succeir fa més de tres-cents anys, i que van colpir tan brutalment la memòria dels nostres avantpassats que no ha estat possible el seu oblit. I no es possible l’oblit pel valor de tot els que se’ns va sostraure: El nom de la nostra ciutat, el dret a expressar-nos en la nostra llengua, les nostres normes de relacionar-nos, les costums i els Furs.

Els conceptes en aquest cas son importants, per que, el fet de commemorar i/o rememorar any rere any aquests fets, és el que ens ha lliurat de l’oblit, el que ens referma com a poble diferent i diferenciat (d’aquells que ens imposaren per la força altres normes) i el que ens recorda que els valencians som un poble amb orgull, un poble que va perdre la seua sobirania per la força de les armes.

I ací es on radica la importància d’institucionalitzar un acte solemne per rememorar la nostra història. Des de compromís hem treballat des del minut zero en aconseguir aquesta institucionalització, promovent activament la formació de la Comissió 25 d’Abril de Xàtiva, juntament amb altres formacions polítiques que també han compartit aquest punt de vista. Des del 2004 hem commemorat anualment aquesta data i la Comissió ha perdurat any rere any amb la participació del Bloc i Compromís al llarg de tots aquestos anys. Avui en dia podem afirmar que ningú no dubta que el 25 d’abril en Xàtiva recordem aquells fets i ens refermem com a Valencians.

La pròxima fita es incorporar la institució municipal, el nostre Ajuntament a la commemoració. Però això no serà possible fins que alguns dirigents locals sàpiguen diferenciar entre una celebració i una commemoració.

Cristina Sunyer Tormo.
25 d’abril de 2014