dimarts, 16 de setembre del 2014

Que està passant a l'Espanyoleto?

Fa al voltant de set anys, a les eleccions municipals de 2007, el PP ens va vendre a bombo i plateret el projecte per a la construcció d'un nou Centre d'Especialitats en la mateixa ubicació on està l'actual de "l'Espanyoleto", aquell projecte va ser contestat eixe mateix any des del Bloc de Xàtiva (encara no existia Compromís), en observar els pressupostos de la Generalitat per a 2008, tan sols s'hi consignaven 50.000€. Criticarem fortament la xifra dient que no hi havia ni per pagar les fotocopies del procediment.

Cal dir, per a fer justícia a la veritat, que aquell projecte era reclamat per tots els partits amb representació municipal, i que àvidament, el PP va voler ficar-se la medalla del projecte durant aquella campanya electoral. Be, el temps ha passat i ha ficat a cadascú al seu lloc.

Deixant de costat estratègies electoralistes, des del Bloc consideràvem, i continuem considerant, que la construcció d'un nou Centre d'Especialitats i el seu impuls en quant a prestació d'atenció sanitària és un punt estratègic a nivell local pel dinamisme què suposa per a la ciutat en general i per a les zones de trànsit afectades en particular, però sembla que allò que dona vots és anunciar-ho a bombo i plateret durant una campanya electoral, després el temps passa, les persones oblidem i els projectes queden als calaixos.

Ara, passats gairebé vuit anys, ens trobem amb el desmantellament del Centre d'Especialitats, un desmantellament lent, a poc a poc, sense fer rebolic, però qué avança indefugiblement cap al seu tancament definitiu i el trasllat de tota la seua activitat assistencial a l'hospital. Estem davant un degoteig constant de retalls de les prestacions, del personal, de mitjans, etc.. fins que un dia, el que siga més propici (des del punt de vista electoral per suposat) a principi d'una legislatura qualsevol diran que el Centre es tanca, que els serveis estan tots coberts a l'hospital, que és una despesa innecessària, que la inversió per adequar-lo és massa gran, que el personal és molt costos, etc. etc. una cosa semblant a Canal 9, i Xàtiva i els pobles de l'àrea de Salut haurem perdut el Centre de l'Espanyoleto.

Però el més significatiu de tot açò és la passivitat i condescendència del govern municipal. L'alcalde Rus no ha dit aquesta boca es meua. Segurament no se n'haurà adonat que estan fent-li el llit i deixant-lo, a ell i a Xàtiva, sense un recurs sanitari de primer ordre per a la ciutat. Per altra banda, la regidora del ram, treballadora del sector, tampoc ha dit ni pruna. No sabem si per que no se n'ha adonat o per que comparteix la política sanitària que la Conselleria està aplicant en aquest departament de Xàtiva Ontinyent. El que sembla ben cert és que amb la reducció de personal, la d'horaris i de prestacions, el Centre d'Especialitats  "l'Espanyoleto" de Xàtiva està clarament en procés de desnonament.